Pjäserna Länk 2016

Jonathan av Mattias Brunn I samband med en fest i en stuga hittas en ung man sönderslagen och medvetslös i ett närliggande skogsparti. Det visar sig vara Jonathan, poeten, bögen, en av flera oinbjudna som dykt upp på festen under kvällen. Auktoriteterna vill veta vad som hände. Det kan vara fråga om ett hatbrott. Någon måste veta, men ingen vill berätta. 15 roller: 2 killar, resten könsneutrala. Vissa går att dubblera.

Mattias Brunn är skådespelare, dramatiker och regissör. På Riksteatern har han tidigare skrivit och spelat i … efter Fredrik och No Tears for Queers (i samarbete med Regionteater Västs projekt:ID som han också var projektledare för). Föreställningen vann årets scen på QX-galan 2010, blev uttagen till Svenska Teaterbiennalen 2011 och projekt:ID vann Prix d´Assitej 2012. Mattias skrev därefter pjäsen Järnnatt för Riksteatern, även denna pjäs en kritiker- och publiksuccé. Under 2014 var  Mattias projektledare och skådespelare i föreställningen Vårt förakt för svaghet på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen, samt skrev Välkommen hem – 6 fragment om svensk kriminalvård på Teater Fryshuset.Bortom upproret av Johanna Emanuelsson
Det är tidig morgon och den myllrande storstaden börjar vakna till liv. Fruktstånden monteras upp, de lågavlönade anställda på hamburgerkedjan värmer frityroljan, beslutsfattarna öppnar sitt styrelsemöte. Vissa av invånarna är missnöjda med tillvaron, andra är synnerligen belåtna, de flesta kör på i gamla hjulspår.

Men det här är ingen vanlig dag. Idag börjar det dyka upp oroväckande rapporter. Idag kommer allt att ställas på ända. Idag kommer upproret. Ingen vet hur det började, eller om någon ligger bakom, eller hur det ska sluta. Men efter en tvingas karaktärerna ta ställning. Vill de verkligen att allt ska förändras?

15 roller, samtliga könsneutrala, flera kan dubbleras.

Johanna Emanuelsson debuterade 2008 med högstadiepjäsen Syster i krig. Två år senare vann hon Riksteaterns manustävling NY TEXT! med Älvsborgsbron, vilken 2011 sattes upp på Unga Dramaten. Övriga produktioner av hennes texter inkluderar De sömnlösas tid på Örebros Länsteater, Slutstudier på Stockholms Stadsteater och 95 procent är ett totalt jävla mörker på Teater 23 i Malmö. 2011 erhöll hon Colombine Teaterförlags debutantstipendium.Buy Nothing Day av Kim Atle Hansen
Petra skriver artiklar för en politisk tidning och är ihop med fotografen Andreas. Thomas och Peter är både outbildade vårdare som sliter hårt på stadens underbemannade och utarmade ålderdomshem. Katarina och Irene är systrar som har sjungit tillsammans sedan de var barn. Hanna-Lisa är butiksbiträde på köpcentrumet. På väg att bli vuxna, stirrar de in i en värld full av orättvisor. Desperata situationer kräver desperata beslut och vid ett attentat på köpcentrumet förändras deras liv för alltid. Buy Nothing Day skrevs för Länks norska systerprojekt, DUS 2008 och har sedan dess satts upp i Norge, England, Italien, Brasil, Ryssland, Syd Korea och Rumänien.

7 roller: 4 tjejer och 3 killar (det går att ändra kön på flera av karaktärerna)

Kim Atle Hansen är skådespelare och dramatiker, ursprungligen från Stavanger men bor nu i Oslo. Han har skrivet ett tjugotal verk, några som satts upp på de stora scenerna i Norge och andra som producerats i egen regi. År 2012 tog han emot Norska Dramatikerförbundets Yttrandefrihets stipendium och skrev sen pjäsen Censurerad som producerats 2014 på Det Norske Teatret.Trogen dina seder av Dafydd James
Nordhult är en by med egna lagar, lagar som bestäms av Rektorn. Medan Nordhults vuxna ägnar sig åt det traditionsenligt majfirande i byn så samlas en grupp folkdräktsklädda ungdomar i en inhägnad ett stycke bort för att öva på ett uppträdande på festen. Men varför övervakas de av Rektorns döttrar? Det är väl konstigt att ungdomarna kan komma in i inhägnaden men inte lämna den. Mystiska försvinnandena och självmorden i byn får en att undra, står allting rätt till? Eller finns det en dold, makaber anledning till att just dessa individer samlats ihop?

13 roller: skriven för 6 tjejer, 5 killar och 2 genus neutrala, men andra könsuppdelningar är möjliga.

Dafydd James är dramatiker, kompositör och skådespelare. Han kommer från Cowbridge, en småstad i Wales, men bor och arbetar i Cardiff. Han skriver för scen, TV och film, både på engelska och på waleska. Hans musikal My Name Is Sue, 2011, spelades på Edinburgh-festivalen och sedan på Soho Theatre i London och vann Total Teater-priset för teater och musik samma år. Hans nästa pjäs, Llwyth var en stor succé i Storbritannien och turnerade senare i Asien. Heritage som nu översatts till LÄNK 2016 skrevs för National Theatre Connections 2014.Best in Show av Gertrud Larsson
Storpudeln Toppi är alltid Best in Show. Och de stolta ägarna, Göran och Goran, ser fram emot inkomsterna som lanseringen av inomhus hundtoaletten, Pee-Pad, snart kommer att generera. Men nya stjärnskottet taxtiken Lotta, en naturbegåvning på ”dogwalken”, hotar allt och måste därför stoppas. En komedi i hundutställningsvärlden där alla får på pälsen, och droger, pengar samt ond bråd död kantar vägen fram till den åtråvärda Grand Prix-pokalen.

15 eller fler roller, varav hälften är hundar och hälften människor, de flesta kan vara könsneutrala.

Gertrud Larsson är idag en av Sveriges mest spelade dramatiker. Hon har blivit känd för sina samhällskritiska pjäser som Den flygande handläggaren och Hela folkets järnväg, som båda hade premiär på Uppsala stadsteater. Succépjäsen Blåvingar hade premiär på Riksteatern 2011 och spelades nyligen på Folkteatern i Göteborg. 2014 skrev och regisserade hon satiren Världens lyckligaste kycklingar för Riksteatern. Gertrud blev år 2014 tilldelad Henning Mankell-priset.Star People av Isa Schöier
Pjäsen utspelar sig i en liten svensk kommun där allt verkar gå åt fel håll. Flygplatsen har lagt ned, folk flyttar och arbetslösheten stiger. Några unga människor möts i Arbetsförmedlingens projekt ”Anställningsbar 2016”. Budskapet de får är att de kan lyckas i vuxenlivet om de jobbar hårt på sin egen personlighet. Som ett led i projektet får de testa en ny holländsk medicin mot blyghet. Men vad händer med de som inte vill eller kan skaffa sig en vinnande personlighet? Och tänk om några av dem egentligen härstammar från en helt annan galax och har en uppgift här på jorden?

12 roller varav 3 kvinnliga, 1 manlig, övriga av valfritt kön. En av rollerna kan spelas av 2-4 pers. Vissa går att dubblera. Passar ensembler på 8-15 pers.

Isa Schöier har, sedan debuten 1996 med Livingstones barn, skrivit nästan tjugo pjäser och spelats både i Sverige och i utlandet. Stjärnpojken hade premiär på Ung Scen Öst i Linköping och spelades senare i Malmö, Sundbyberg, Östersund och i Tyskland. Läppstift för odöda gick på Norrbottensteatern och senare i Ungern innan den valdes som en av fyra pjäser att representera Sverige på Womans Playwrights International Conference 2012.