Mitt Hjärta Rusar workshop 4

Skribent: Malin Ryman

Vi samlades runt ett bord i repsal 9, klockan var 12.30 och det var dags för helgens sista workshop med pjäsen Mitt Hjärta Rusar. Ellen och Eva-Maria berättade att vi skulle dela upp workshopen i tre delar och ägna cirka en halvtimme till varje del. Vi började med en runda där var och en berättade om sin helhet av pjäsen.

Fråga: vad handlar Mitt Hjärta Rusar om, för dig? Vad går du igång på?

  • ·För mig handlar pjäsen om sexualitet och ungdomsgraviditet. Det som jag gick igång på är vad har jag inom mig och hur visar jag det utåt.

Något som jag också reagerade på var att slutet på pjäsen kom hastigt.

  • ·Jag har gått igång på hemligheter, vilka vet och vilka vet inte? Vad har dom hört? Alla går runt och tänker att jag ensam bär på en katastrof, alltifrån att vara kär, gravid, ha förlorat en förälder, alla är precis lika utsatta och det är det som är en del av gemenskapen. Också något rusande.. rusande-hjärtat. En osäkerhet och ett överlämnande som slutar ljust.

Jag tänker också på mina elevers erfarenhet och kontext i förhållande till pjäsen. Att det kan vara svårt att spela något som man själv är mitt i. Men rent pedagogiskt så lär sig eleverna ett hantverk. Och att få testa sina idéer.

Det blev en öppen diskussion om slutet på pjäsen och om biologi, sexualitet och könssjukdomar, och att det verkar som att ämnet inte är något som lärare själva gärna håller i, utan tar hjälp utifrån med temadagar eller pjäser.

  • ·Vi har fastnat för språket i pjäsen. Har tidigare varit ”rädd” för ungdomspjäser och litteratur för att mycket har framställts som problem. Mitt hjärta Rusar är poetiskt och roligt, och humor är basic för mig, och jag tycker om att det har ett ljust slut. Jag tyckte om mammans avskedsbrev: ”jag älskar dig, ibland kan man inte förklara” och det är inget tragiskt över det, en acceptans att leva. Ungdomskultur är viktigt. Det är viktigt att också förmedla hopp. Boosta ungdomar med hopp, att överleva. Det blir ändå bra tillslut. Det blir bra. Vi tänkte som regikoncept att fokusera på gruppen, hemligheterna blir oviktiga, däremot att undersöka grupplivet, gruppen som blir sviken, tar hand om, klappar. En grupp som fyller många funktioner.