Två mikrofoner, drygt femtio roller

LÄNK är kanske mitt älsklingsprojekt på Riksteatern just nu. Får man säga så? Igår var en milstolpe i projektet. Nu ligger nämligen pjäserna klara (förutom en del irriterande små korrfel som uppstår när man ska göra pdf:er) och upplagda på vår hemsida. Medverkande skolor har fått ut ett lösenord och kan i lugn och ro läsa och välja vilken pjäs dom vill göra. Först i september måste dom ha bestämt sig.

För att markera lanseringen genomförde vi en variant av Playwright cabaret på LUBU (Barn-och ungdomsteaterfestivalen i Luleå) i tisdags kväll. Åsa Lindholm har precis fått barn, och Mirja Unge hade åkt på en oläglig magsjuka, men vi var ändå ett stort gäng som trängdes på en minimal scen i Norrbottensteaterns foajé. För nu skulle det bjudas på smakprov ur alla pjäser och detta är, förstås, pjäser som kräver en viss storlek på ensemble. Dramatikerna Emma Broström, Stefan Lindberg och Dennis Magnusson var på plats, liksom många av oss som jobbat med projektet på Riksteatern. Ändå räckte vi inte riktigt till, utan fick prompt dra in Maja Runeberg från Norrbottensteatern.

Dom små borden dignade under pappershögar och ett och annat glas vin, som sig bör när det är playwright cabaret. Runt två mikrofoner stod vi och läste, med långa halsar för att komma inom räckhåll när vi hade replik. Rörigt och svettigt, skrattigt och inte så lite stolt var det. En liten, men entusiastisk publik fick höra utdrag ur en dystopisk framtidshistoria om uppbrott, en lakonisk tågresa till Tyskland för att titta på berggrund, en nyårsafton på väg att förvandlas till skräckjakt i mörka skogar, världens argaste tjej i rullstol och hennes brorsa som kommit på att allt är facebooks fel, en fotbollskille som försöker få sin satanistiska klasskamrat att gå med på att ljuga om att dom hånglat, och en vampyrhistoria mitt i dramaklassen. Bland mycket annat.

Det är en märklig och rätt fantastisk knippe pjäser vi samlat ihop. Det ska bli oerhört spännande att se hur dom tas emot bland er skolor som från och med igår har tillgång till dom!

2 thoughts on “Två mikrofoner, drygt femtio roller

  1. Har ännu inte lyckats komma åt manusen men har läst om dem i alla fall på hemsidan. Tyvärr är det för få roller i de flesta då ensemblen jag tänkt skulle jobba med projektet är stor. Alla tjejerna ser fram emot att medverka i projektet så jag hoppas nu mycket på Vampyrhistorien som hade 17 roller. Hoppas jag under förmiddagen ska få tillgång till att läsa den, för i kväll träffar jag gruppen och de vill höra vad jag har att berätta om manusen.

  2. Hej Mari!
    Hm, ja att det skulle bli trixigt för de grupper som har riktigt stora ensembler är vi medvetna om. Det är svårt att möta alla behov samtidigt! Det var lite därför vi översatte Vampire Story (som för övrigt är en riktig godbit). Vi tänkte också att Emma Broströms pjäs ”Allt som lever här dör”, med en lite mindre rollista, skulle kunna användas i kombination med någon av dom andra pjäserna för stora ensembler. Man får ju förstås göra mer än en pjäs – men det förutsätter förstås att det finns två regissörer, osv. Hoppas att Vampire Story passar din ensemble!

    Såvitt jag vet ska manusen finnas på plats på hemsidan nu.

Comments are closed.